sc-scan logo

főoldalra

Direct Part Marking (DPM)

Eszköz kínálatunkban többféle kézi olvasót és mobil terminált ajánlunk, amelyek a DPM segítségével előállított kétdimenziós kódokat a beépített 2D-s “Imager” olvasóval értelmezik. A kódok optikai jellemzőikben különböznek a hagyományos nyomtatással készültektől. A különleges jelölési módok során szóba jöhet a lézergravírozás vagy a pontozás, fém, műanyag, üveg, de akár gumi felületen is.


 

DPM olvasók

  Code Reader™ 6000 Code Reader™ 3600 DPM
DataMan 100/200X DataMan 300/302/303X
DataMan 8600/8050X  Motorola / Zebra DS457
Motorola / Zebra DS3508 Motorola / Zebra DS3578
Motorola / Zebra DS6707

DPM adatgyűjtők

Motorola / Zebra MC9200 Motorola / Zebra MC9100
Motorola / Zebra MC3190 Motorola / Zebra MT2090
Motorola / Zebra MC55 DataMan 9500

DataMan200Az új jelölési technológia rövidítése: DPM (Direct Part Marking = közvetlen alkatrész jelölés). Alkalmazásával könnyen megoldható a különféle termékek, gyártmányok, alkatrészek, berendezések, részegységek vagy készülékek egyedi azonosítóval történő ellátása. A nyomon követés és az utólagos beazonosítás a termék teljes élettartama alatt, akár több évtizeden keresztül is garantáltan megoldható.

A DPM vonalkód használatát leginkább azoknak cégeknek ajánljuk, akiknél a hagyományos, ragasztott- vagy függő címkék használata nem megoldható. Az egyedi azonosító kód későbbi leolvasása abban az esetben is biztosított, ha a gyártási folyamat során a termék megjelölt része különleges hő- vagy egyéb mechanikai hatásnak van kitéve.

A legjellemzőbben használt DPM jelölési forma a DATA MATRIX. Segítségével kis helyen hatalmas méretű információ tárolható. A kód felépítésének köszönhetően a kódolvasás még a jelentősen sérült kódok esetében sem jelent problémát.

dpm1A Data Matrix kódok valójában kétdimenziós mátrix vonalkódok, amelyek fekete és fehér cellákból (modulokból) állnak. A kódok elrendezésüket tekintve lehetnek négyzet vagy téglalap alakúak. A kódolásra váró információ megadható szöveg vagy nyers adat formátumban. A kódok mérete akár a két kilobyte-ot is elérheti. A kód nagysága a felhasznált adatok méretétől függ. (Például egy összesen 500 számból álló kód csupán egy arasz nagyságú Data Matrix.)

A hibák kiküszöbölésére javító kódokat (Reed-Solomon) találtak ki, amelyek felerősítik a szimbólumok erejét, és így biztosítják, hogy a részben sérült kódok is olvashatóak legyenek. A kódok 2.335 alfanumerikus karakter tárolására képesek. A Data Matrix kódok egy 2-3 mm2 nagyságú területen mintegy 50 karaktert tudnak eltárolni.

A Data Matrix kódok négyszögletes alakjukon belül kis egységekkel rendelkeznek, ezek képviselik a biteket. Adott helyzettől függően, amennyiben a fehér cella a 0-nak felel meg, akkor a fekete az 1-et képviseli, és fordítva. Mindegyik kód négy határoló vonalból áll, amelyek közrefogják a kódolt információból álló sor- és oszlop cellákat. Amennyiben a kódhoz további információ kerül hozzáadásra, úgy növekszik a cellák (sorok és oszlopok) száma. A cellák mérete 8×8 és 144×144 között mozoghat.

A Data Matrix olvasására a lineáris vonalkód olvasók nem alkalmasak, helyettük a lézer technológiával és CCD kamerával felszerelt kétdimenziós vonalkód olvasók használhatók.

Ipari területeken a Data Matrix kódok olvasásában egyértelműen piacvezető COGNEX és Code cégek rendelkeznek a legszélesebb körben alkalmazható és legmegbízhatóbb olvasási megoldásokkal. Kérjük tekintse meg a nálunk megvásárolható Cognex és Code eszközöket!