sc-scan logo

főoldalra

Címkék

Címke, festékA megfelelő nyomtatási minőség nemcsak a nyomtató függvénye. A címkenyomtatóban alkalmazott kellékanyagok nagyban befolyásolják a kapott nyomat minőségét és annak élettartamát. Kiválasztásuk kellő odafigyelést igényel, mert az alkalmazott kellékanyagok minősége befolyásolja a nyomtató kopásnak kitett alkatrészeinek elhasználódási idejét is, különösen a nyomtatófejét. További fontos szempont a nyomtatási sebesség, melynek növekedésével párhuzamosan az alkalmazott kellékanyagok minőségének is javulnia kell.

Címkék

Minden egyes alkalmazási környezet, feladat más-más követelményt támaszt a címkével szemben, melynek kiválasztása néminemű körültekintést igényel.

A címkéket 2 alapvető csoportra oszthatjuk.

A thermo címék – hasonlóan a faxpapírhoz – nem igényelnek a nyomtatáshoz festékszalagot, a nyomtatófej közvetlenül (direkt) égeti bele a vegyileg kezelt papír alapanyagba a nyomtatási képet. Nagy előnye az olcsóság, és egyszerű kezelhetőség. Elsősorban gyorsan forgó áruknál, termékeknél alkalmazzák ezeket a címkéket, ahol nincs szükség arra, hogy a nyomat képe hosszabb ideig megőrizze a minőségét. Hátránya a hő, a napfény és mechanikus igénybevételekkel szembeni gyenge ellenálló képessége, Mivel a festékszalag gyantarétege nem védi a nyomtatófejet, ennek igénybevétele nagyobb, a kopása gyorsabb.

A thermo-transzfer címkék csak festékszalagon keresztül nyomtathatóak. Alapanyagukat tekintve igen széles a választék, ami egyben a thermo-transzfer nyomtatási metódus nagy előnye. A matt papír, karton, félfényes, fényezett papír etikettől kezdve a szintetikus (PE, PP, PVC) alapanyagokon át a Tyvek címkéig szinte bármire lehet nyomtatni. A megfelelő festékszalag típus és az adott alapanyag párosítása kritikus a kiváló nyomtatási minőség és a hosszú nyomtató élettartam megőrzése érdekében.

Nagy előnye a széleskörű felhasználhatóság, a nagy ellenállóság, a hosszú (akár több év) élettartam, a kiváló minőség. A festékszalag használattal nemcsak a nyomtatási minőség jobb, hanem a nyomtatófej is hosszabb élettartamú szemben a direkt thermo nyomtatással.

A Zebra-nyomtatók (típustól függően) mind folyamatos és stancolt etikettre, folyamatos alapanyagra, valamint karton függőcímkére is képesek nyomtatni. A címkék vagy alapanyagok formájukat (kör alakú, perforált), színüket, méretüket, alapanyagukat tekintve tetszőlegesek lehetnek. A nyomtatók elsősorban tekercses kivitelű alapanyagot tudnak kezelni. Színes nyomat előállításához előnyomott címkét vagy színes festékszalagot kell használni.

Speciális igényeket is kielégítő címkék, biztonsági címkék:

Speciális ragasztóval és festékezéssel ellátott biztonsági címke eltávolításakor a ragasztott felületen és a címkén is jól látható VOID feliratok jelennek meg. Nagyobb vastagságú papír vagy műanyag alapanyagú kartoncímkék (ruhacímke), erős hőhatásnak is ellenálló fémezett alapanyagú címkék, valamint többrétegű címkék, amelyek felső rétege könnyen eltávolítható és átragasztható, egyaránt megtalálhatóak kellékanyag palettánkon. Különleges igényeket kielégítésére fényvisszaverő, UV fényérzékeny, oldószerálló, egyéb felületkezelt címke, valamint téphetetlen, időjárási körülményeknek is ellenálló Tyvek címke is rendelhető.

Kérdések, amelyekkel hamarabb juthat az Önnek leginkább megfelelő címkéhez:

Mit szeretne címkézni, mire szeretné használni, mit szeretne rá nyomtatni

A címke tervezett felhasználás környezete (irodai, ipari, kültéri)

Mekkora méretű címkére van szüksége

Milyen felületre kerül felragasztásra a címke (Sima, érdes, durva felületre)

A ragasztandó felület alakja és minősége (tiszta, poros, vizes)

A ragasztandó felület hőmérséklete a ragasztás során, illetve utána

A címke tervezett használati ideje, élettartama

Egyéb speciális igények

Zebra festékszalagok ismertetője.